Jouw statiegeld helpt het Huis van Lydia

Bij het inleveren van je lege flessen kun je de keuze maken om het statiegeld te doneren aan het goede doel. Want klein beginnen kan groots worden. Je leest hier wat we samen bereiken.

Hoe kunnen goede doelen meedoen?

De goede doelen kunnen hun aanvraag doen via Almelo@plus.nl of via hun eigen Plus waarin ze een verzoek met motivatie in kunnen dienen. Uit de aanvragen wordt elk kwartaal een selectie gemaakt en er worden dan 2 doelen geselecteerd die dan ca 6-8 weken gebruik kunnen maken van de donatieknop. Het Saldo wordt na de actie opgeteld en door de 4 winkels fors aangevuld tot een mooi rond bedrag.

Op dit moment kun je je statiegeld doneren aan het Huis van Lydia. 

Over het Huis van Lydia 

In Huis van Lydia creëren ze werkgelegenheid om in relatie te komen met mensen. Dat doen ze dmv naailessen, verkoop van zelfgemaakte maar ook gebruikte kleding en stoffen, kledingreparaties en het naaien van uitwasbaar maandverband voor vrouwen en meisjes in Madagaskar en India. Elke dag zijn er andere vrijwilligers met behoud van uitkering, maar ook stagiaires van de fashion-tailor Van ROC, Deltion en Landstede.

Op eigen krachten

Het Huis van Lydia krijgt geen subsidie en moet de winkel/atelier runnen van eigen werkzaamheden. Dat is soms best een uitdaging.

In India

Het Huis van Lydia heeft goede contacten in India en ze hebben besloten om de dames die naailes krijgen in India-Lonavala maandelijks te ondersteunen door een bijdrage te doen voor het salaris van de leerkracht. De laatste keer voor de corona-periode was er 1 dames groep voor de naailessen. Ondertussen is het zo hard gegroeid dat er nu 4 groepen zijn op verschillende plekken in Lonavala.  De Indiase dames krijgen elke dag 2 uur naailessen en na een half jaar is er een examen en krijgen ze een certificaat. Er zijn al dames die hun eigen opdrachten aannemen. Ze genieten enorm om te leren en om elkaar te ontmoetten. Dus ook daar helpen ze vrouwen en meisjes zodat ze ook een eigen inkomen kunnen genereren.

En Madagaskar

Daarnaast gaat de volgende reis 15 oktober tot 1 november opnieuw naar Madagaskar waar ze als Huis van Lydia opnieuw weer 250 tasjes Days for Girls uitwasbaar maandverband gaan uitdelen. Ook dat is altijd weer een hele opgave om het aantal nieuwe washandjes en ondergoed bij elkaar te sprokkelen. Deze keer is er aan Huis van Lydia gevraagd of er tasjes beschikbaar zijn voor een team die op outreach gaan. Ze gaan naar een plek waar veel prostitutie voorkomt. Ze willen graag dmv de Days for Girls tasjes beschikbaar te stellen de mogelijkheid hebben om ze te vertellen hoe waardevol ze zijn en dat er andere mogelijkheden zijn om geld te verdienen voor hun families in plaats van prostitutie.  

Samen brengen

Het mooie is dat er zoveel verschillende mensen in huis van Lydia werkzaam zijn. Uit verschillende culturen, jong en oud. Iedereen mag zichzelf zijn en helpt graag mee waardoor allerlei skills ontwikkeld worden, zoals met elkaar omgaan, op tijd komen (wat soms best moeilijk is in andere culturen).  De winkel moet tenslotte gewoon doorgaan, er komen klanten, de kassa, stof geknipt, maten gemeten enz.

Het mes snijdt aan meerdere kanten, in Huis van Lydia, hebben vrijwilligers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, door te groeien naar betaald werk, maar er worden ook mensen geholpen ver weg in het buitenland.

Afgelopen week hebben ze 2 wethouders op bezoek gehad, die nieuwsgierig waren.  2 jaar geleden zaten ze bij de laatste 3 voor de Stadsprijs van Almelo en zijn 3e geworden.

 

flessenactie

Openingstijden

ma t/m za 08:00 – 21:00
zo 10:00 – 18:00

Quick Links

© 2023 gemaakt door www.jesworryless.nl